Att skapa någonting fantastiskt

26 juli 2020
Lily Hansen

Traditionen att varje barn som föds i en familj får ett eget unikt täcke är bara så vacker. Det var en gång en farmor som hade väldigt många barnbarn. För varje barnbarn som var på väg till världen påbörjade hon ett nytt lapptäcke. Denna vackra och känslosamma farmor kände in vem det kommande barnet skulle bli. Därefter skapade hon ett helt unikt täcke för detta barn. Tekniken quilt eller lapptäcke som det heter på svenska innebär att flera olika tyger sys samman till ett vackert mönster. För detta behöver du inhandla quilttyger som även kan hittas i lådan med överblivna tygbitar.

 

Att skapa ett qulittäcke

För att skapa ett vackert mönster i ett lapptäcke behövs minst fem olika mönstrade tyger. Det är vanligt att baksidan är enfärgad och att översidan har ett vackert rutnätsmönster. Lapptäcken kan ha en mängd olika stilar och mönster och det finns en tradition bakom dessa. Förr besökte farmor de lokala tygbutikerna för att hitta sina stuvar som skulle bli quilttyger. Numera finns få av dessa butiker kvar och farmor får istället söka online. Det finns superfina butiker med ordning och reda. Kolla tex in http://www.annicas-symaskiner.se/sv/tyger/ där du hittar helt egna kategorier bara för quilttyger.

 

Vill du vara som farmor?

Har ni ingen liknande tradition i er familj? Kanske du ska bli en mysig, skapande farmor eller mormor som syr täcken åt sina barnbarn? Tänk vilken vacker gåva att sy in sin omtanke och kärlek i. Ett unikt anpassat täcke som består av just de quilttyger som du väljer ut för varje litet barn som ska födas. Många svenska familjer har troligen traditioner liknande dessa som har dött ut. Fråga dina äldre. Kanske är det en tradition att återuppta för dig som gillar handarbete. Tänk så många mönster att skapa och vackra tyger det finns.

Fler nyheter