Börja odla din egen mat i en odlingslåda

30 november 2021
william eriksson

editorial

Det krävs faktiskt inte så stor yta för att kunna odla ätbart hemma. Nästan hur man än bor går det att odla något. Det gäller egentligen bara att anpassa odlingen efter de förutsättningar man har. Förutsättningar som man behöver ha i åtanke är till exempel vilken yta man har och hur mycket ljus grödorna får där man ska odla.

Bor man i lägenhet utan vare sig balkong eller uteplats får man göra det bästa av situationen och odla inomhus. När man odlar inomhus är man kanske begränsad till att odla i krukor som får plats på fönsterbrädan, och då kan man inte odla alltför stort. Olika plantor kan också vara i olika stort behov av ljus, och om man inte har ett fönster i riktigt soligt läge kan ibland extra växtbelysning behövas.

Har man en trädgård eller uteplats av något slag har man dock större möjligheter att odla nästan vad man vill. Kanske har man rentav ett trädgårdsland att odla i, men annars går det att odla mycket i större krukor eller i någon form av odlingslådor, till exempel pallkragar.

image

Vad drömmer du om att odla i din odlingslåda?

En pallkrage är ett slags ram – ofta i trä – som fungerar som odlingslåda. Den ger en tydligt avgränsad yta att odla på. Det blir nästan som ett litet trädgårdsland, men utan att man behöver gräva upp gräsmattan över huvud taget. 

I en pallkrage kan man odla många olika slags grödor. Ett litet jordgubbsland kan vara trevligt att kunna gå och plocka ifrån under skördesäsongen. Vill man ha något mer matigt, som exempelvis potatis, så går även det bra att odla i pallkragen. 

Man måste förstås inte heller odla något ätbart. Även blommor går att odla i odlingslådor. Och att kunna göra buketter att njuta av kan vara en riktigt härlig vardagslyx.

 

Fler nyheter