Brandtätning förebygger spridning av eld och lågor

25 augusti 2021
william eriksson

En cigarett efter en het omgång rajtan tajtan i sängen. Det är någonting många knappt kan sätta ord på hur underbart det är. Njutning efter njutning, maximerad till tusen. Men den där njutningen kan snabbt förvandlas till katastrof och förtvivlan. I alla fall om du gör misstaget att somna med den brinnande cigaretten i mungipan. Då är det bara frågan om några minuter innan det blir en het omgång i sängen igen, den här gången lite väl bokstavligt. 

Det krävs inte mer för att sätta fyr på en säng, och i förlängningen ett rum och i ytterligare en förlängning ett helt hus. Man får hoppas att det åtminstone var ett bra ligg om det skedde på bekostnad att hela huset brann ned på kuppen. Det var ingenting du hade kunnat förutse. Allt du ville var att avsluta en romantisk natt med ett sedvanligt nikotinrus. Men istället fick du eld och lågor och en brand på köpet. 

Läs mer om brandtätning 

Inga offer skördades i den här historien. Ni hann båda vakna till av att branden bröt ut och hann utrymma lokalen. Men det som fanns där inuti hade inte lika snabba fötter som ni. Möbler, dokumentet, minnen och framför allt en hel bostad totalförstördes under loppet av några minuter. På grund av den där himla cigaretten. Om ni ändå hade utrustat sovrumsväggarna med brandtätning. Då hade kanske en del av huset trots allt gått att rädda. 

Syftet med brandtätning är att begränsa elden till ett rum, nämligen det rum där den startade. Det är när den lyckas få spridning som katastrofen är nära. Då är det bara att hälsa hem för innehållet i alla andra rum också. Låt den här texten bli en varningsflagg hissad illrött. Ta dig tiden och läs på lite mer om brandtätning och vad det innebär. Till exempel på den här länken: https://sewatek.se/ 

Fler nyheter