Bygglov när du ska byta färg på fasaden

02 juni 2020
admin

Att göra om husets utsida brukar vara roligt och ger verkligen hela tomten ett lyft. Om man kanske har köpt ett begagnat hus där färgen har nötts av väder och vind och bleknat i solen så kan det bli som ett helt nytt hus när man målar om.

Det tar förstås lite tid och kostar lite pengar men gör man jobbet själv slipper man hyra in hantverkare. Det kan vara ett ganska mysigt sommarprojekt, när man ändå får stå ute i solen. 

Fördelen med att ta in hantverkare är förstås att man får mer tid över till annat och att det blir fackmannamässigt utfört. I många fall blir jobbet bättre utfört om man tar in någon som är expert på området och kan sin sak. Något att tänka på innan man köper färg och anlitar hantverkare eller planerar in semestern för att måla om är att man kan behöva ansöka om bygglov om man ska byta färg på sin fasad.

I vissa områden kan man inte välja vilken färg som helst utan det ska gärna vara enhetligt med omgivande hus, även om det förstår inte är så överallt. 
Det är dock viktigt att ta reda på om man behöver bygglovet innan man påbörjar någonting. Skulle jobbet redan vara utfört och det visar sig att du behöver söka bygglov får du skicka in ansökan i efterhand och i vissa fall betala ett vite.

Vill det sig illa och din ansökan om färgval inte blir godkänd kan det hända att du behöver återställa huset till den ursprungliga färgen, vilket såklart både känns onödigt och kan bli kostsamt. 

När man ska ansöka om bygglov kan det ibland kännas lite krångligt att veta hur man ska gå tillväga och vad som gäller men det finns en bra sida att använda sig av som heter hus-bloggaren.se. Här kan man få reda på vad gäller för bygglov när det är dags att måla om fasaden. 

Fler nyheter