Byt till fönster med spröjs

23 juni 2021
patrick pettersson

Vad känner du när du hör orden: spröjsade, sidohängda fönster? Dyker det upp minnen av mormors kanelbullar och saft i punschverandan, en solig dag på sommarlovet? Doften av syrén när det var skolavslutning i den lilla faluröda byskolan? Synen av röken som steg ur skorstenen på dina föräldrars bondgård, när du och dina syskon byggde snögubbar på åkern? Fönster med spröjs fanns då i alla hus och lyfte också alla bostäder till högre höjd av skönhet. 

I dagens mer stressade samhälle ses bondromantiken som något höljt i rosa skimmer. Det där livet som förvisso var tufft och innebar långa dagar, men där allt var gjort från grunden och man var nära varandra i familjen. Trädgårdarna bestod inte av grus, asfalt, sten och gräs av olika slag. Där fanns istället digra rabatter med doftande och klart lysande blommor i alla regnbågens färger. Ofta med en eller fler pelargoner på fönsterbrädet, vid sidan om huskatten. 

 

 

För skönhetens skull

Idag är fönster med spröjs fortfarande mycket populära. Lägger man dessutom till funktionen som att fönstren är sidohängda, ja då blir det en romantisk inramning till alla olika typer av modeller på hus. De klassiska röda husen med vita fönster och knutar ser numera sin konkurrens i vitriolmålade hus med pulpettak och mycket stora fönsterpartier. Men likväl finns de klassiska spröjsade fönstren i alla typer av bostadsområden och på alla typer av hus. 

Du hittar dem dessutom gärna i kombination med spröjsade ytterdörrar och altandörrar, kanske till och med dubbla och helglasade. Det enda du behöver bestämma är vilken storlek, material och modell som du vill ha. Samt om du vill ha dem sidohängda eller hängda på något annat sätt. Har du möjligheten så välj gärna fönster där spröjsen är mellan glasen. Det underlättar när du ska putsa fönstren, och gör att spröjsen håller mycket längre och bättre. 

Fler nyheter