Funderar du på samtalsterapi i Malmö?

20 september 2020
patrick pettersson

Har du börjat fundera en del kring samtalsterapi? Kanske undrar du om det är något som kan hjälpa dig. Har man aldrig provat på det förut kan man möjligen känna sig en aning skeptisk. Eller så är man bara full av frågor. För vilka är det som erbjuder samtal som terapiform egentligen?

Samtalsterapi ska inte blandas samman med psykoterapi. Det är inte samma sak. Psykoterapi utförs enbart av psykoterapeuter. En psykoterapeut är i sin tur alltid i grunden en psykolog eller psykiatriker. Men samtalsterapi däremot, kan utföras av vem som helst egentligen.

 

Att kunna öppna upp sig

De flesta som erbjuder samtalsterapi är ändå utbildade på något vis. Formen och längden på utbildningen kan dock variera kraftigt. De kan exempelvis vara diplomerade, certifierade eller auktoriserade. Fast något formellt krav på utbildning finns alltså inte.

Men när allt kommer omkring är kanske utbildning inte det viktigaste. När man ska samtala med någon är nog det viktigaste att man känner att man vågar öppna upp sig. Annars kommer det ju inte bli något samtal. Så förtroende för sin samtalsterapeut – att det känns bra – det är väsentligt.

 

Har du hittat rätt än?

Har du vågat ta steget och söka hjälp i form av samtal? Bra, då är hälften vunnet. Om det känns bra med din terapeut är det bara att fortsätta i godan ro. Men om du inte känt det där förtroendet som är så viktigt, då kan det vara bäst att byta. Inte metod alltså, utan byta terapeut.

Nöj dig inte med något som känns halvbra när du ska öppna upp dig. Fortsätt istället att leta efter en terapeut som det känns rätt med. Du är bara en googling ifrån många olika alternativ. Skriv in två sökord – exempelvis samtalsterapi malmö – så får du upp en hel del förslag i din närhet. 

Fler nyheter