Hur det är att arbeta på Östermalm i tandläkaryrket

29 september 2020
Lily Hansen

Inom alla yrken finns det ett spektrum av olika arbetsuppgifter som man kan få jobba med. Det finns ytterligheter där man får grabba i och ta i med hårdhandskarna. En del där man får arbeta med lite mera kreativt finjusterande. Och troligen den största delen där det blir lite löpande band inom alla yrken.  

Med tanke på alla dessa nyanser så finns det ofta möjlighet att välja hur man vill arbeta. Vill man bara köra slambilen som jobbar med lantbrukare? Är det extra spännande att bara arbeta med catering? Har man en speciell önskan om att arbeta som lärare för barn med funktionsnedsättningar? Hur man än vill arbeta så brukar det finnas en möjlighet att skapa sin egen arbetsdag.  

 

Funktion eller skönhet

När man talar om tandvård, tandhälsa med mera, är det en kombination av funktion och välmående som man menar. Och det är inte alltid så lätt att dra gränsen för vad som är ett måste och vad som är mindre viktig skönhets-strävan. Har man tänder som är korrekt placerade, vita och välvårdade, är det förhöjande för patientens välmående på många olika nivåer.

Hål i tänder eller felplacerade tänder kan göra att man får ont, svårt med rengöring och dålig andedräkt. Även ett sänkt psykiskt välmående, då man kanske undviker att le. Ett korrigerat bett kan också leda till att man automatiskt börjar ta mer hand om sina tänder. Detta ger ökad tandhälsa. Man bör vara försiktig med att sätta gränser för vad som är skönhetsoperationer eller funktionella operationer.

 

 

Specialisering inom tandvården

Tandläkare i Östermalm har även de möjligheter att specialisera sig inom olika områden. Det kan man ha stor nytta av när man söker vård. Generellt sett så brukar områden med högre inkomst också innebära patienter som månar mer om sin hälsa. Men utmaningar finns överallt hela tiden.

Fler nyheter