Jurist i Göteborg

14 juli 2021
jonas olsson

Juridik är ett omfattande ämne som rymmer flera olika rättsområden, som exempelvis migrationsrätt, familjerätt, bostadsrätt, miljörätt, brottmål med flera. Det är omöjligt för en advokat att vara väl insatt i alla områden, utan de flesta är specialiserade på ett eller möjligen två rättsområden. Däremot finns det advokatbyråer som kan erbjuda hjälp inom många olika rättsområden eftersom de har olika slags specialiserade advokater anställda

När man väljer advokat utgår man från vilket rättsområde det man behöver hjälp med tillhör. Har man hamnat i en vårdnadstvist ska advokaten man anlitar vara specialiserad inom familjerätt. Eller om man behöver hjälp med att söka asyl är det en advokat inom migrationsrätt man ska vända sig till. Det finns advokater som tyvärr åtar sig alla typer av mål, men sådana advokater ska man helst undvika. Särskilt i mer komplicerade mål som kan få konsekvenser för livet och framtiden. 

 

 

Rätt till offentlig försvarare

Ekonomi ska inte vara ett hinder för en rättvis rättegång, och i vissa fall har man rätt till ett offentligt ombud eller en offentlig försvarare. Det är tingsrätten som beslutar om detta, och i samband med det har man också möjlighet att själv önska vilken advokat man vill ha. Gör man inte det utser i stället rätten ett ombud eller en försvarare men då är det inte alls säkert att den advokaten är särskilt erfaren eller skicklig. Därför är det bättre att alltid själv göra ett aktivt val och hitta en bra advokat. 

För att hitta en advokat eller jurist i Göteborg kan man söka på nätet eller använda sig av den sökfunktion som finns på Advokatsamfundets hemsida. Men man kan också fråga vänner och familj om tips på bra advokater, och att gå på rekommendationer är nästan alltid det bästa. Det kan vara bra att känna till att man alltid kan byta advokat om man inte känner förtroende.

Fler nyheter