Lasersvetsning kommer inte att rädda galaxen från Darth Vader

14 oktober 2021
Lily Hansen

editorial

“Använd Kraften, Luke”. Så sade Yoda när när han coachade Luke Skywalker på planeten Dagobah. Delmålet var att han med hjälp av Kraften skulle kunna locka till sig sitt lasersvärd. Det slutgiltiga målet var att bemästra den helt och hållet för att kunna besegra Darth Vader och det mörka hotet. Det där med laser var det, ja. Laser var verkligen speciellt för jediriddarna. Det var med hjälp av laser de slogs och kämpade för universums goda.

Huruvida lasersvetsare kämpar för universums goda kanske ska lämnas osagt. Inget tvivel om att de som arbetar med lasersvetsning har galaxens och universums bästa i åtanke, men det kanske inte är deras uppdrag. Deras uppdrag kanske helt enkelt bara är att med hjälp av laser svetsa ihop två metallbitar. När det är gjort vill lasersvetsarna kanske bara gå hem till sin familj, äta middag, öppna en öl och somna framför tvn. Som vilken arbetare som helst.

 

 

Lasersvetsning finns här och nu

Må så vara att laser är någonting som förenar lasersvetsare med jediriddare. Men det är nog inte så kontroversiellt att påstå att liknelserna också stannar där. Lasersvetsning är helt enkelt någonting helt annat än att slåss med lasersvärd. Och vet du vad? Det är helt okej. Varken lasersvetsare, eller någon annan för den delen, ska jämföra sig med jediriddarna. Men det är den där spännande lasern som tvingar fram jämförelsen.

Det går inte att förneka att det är coolt med laser. Det är därför folk spelar laserdome, till exempel. Och om möjligheten finns att till och med svetsa med laser är det klart att det är någonting som måste uppmärksammas. Lasersvetsning, vem hade kunnat tro att det skulle vara normen för 100 år sedan? Det är nya tider. Det är inte längre länge sedan i en galax långt, långt borta. Det är här och nu, och här finns lasersvetsning. 

Fler nyheter