Lite bakgrundsfakta för dig som funderar på att investera i skog

09 november 2022
Staffan Ehrlin

Lite bakgrundsfakta för dig som funderar på att investera i skog

Jag är en person som verkligen uppskattar naturen och framför allt älskar jag skog. Det kommer nog från mitt svenska arv, då stora delar av Sveriges yta faktiskt består av skog. I den här artikeln vill jag dela med mig av lite information om olika typer av skogar och hur de förvaltas. Det kan var kul att ha lite bakgrundskunskap nästa gång du ger dig ut i naturen och skogen.

Det finns olika typer av skogar, och alla sköts på olika sätt. Det finns till exempel det som kallas ”jungfrulig skog”. Detta är en skog som aldrig har rörts av människor – den är helt naturlig. Dessa skogarna finns vanligtvis i avlägsna områden och är mycket svårtillgängliga. Följaktligen är de också mycket välbevarade. Ibland kan man höra att de även kallas urskog. Olika termer som egentligen beskriver samma sak.

Det är en spännande typ av skog just för att människan inte påverkat den överhuvudtaget.

 

skog

En annan typ av skog är skötselskog

Detta är en skog som förvaltas av människor – vanligtvis för kommersiella ändamål. Dessa skogar finns vanligtvis i mer tillgängliga områden och används för timmerproduktion eller annan mänsklig verksamhet. Skogsindustrin har alltid varit stor i Sverige, och förvaltade skogar är en viktig del av detta.

Hur lång tid tar det att odla en skog? Det är faktiskt ganska svårt att säga, eftersom det beror på många faktorer. Trädslaget, klimatet, jorden osv. spelar alla en roll. Men generellt sett tar det många många år att odla en skog. Till exempel det kan ta 80-100 år för en gran att nå sin fulla höjd. Så en investering i skog är ger ingen snabb utväxling direkt.

Det finns en hel del maskiner för avverkning av träd, maskiner för transport av stockar och maskiner för bearbetning av virke.

Fler nyheter