Machomärke eller vanprydande ärr?

19 maj 2020
william eriksson

Vissa skryter med sina ärr. De ska gärna vara många och långa. Ju större desto bättre, och ju häftigare historia bakom orsaken till ärren desto fler “wow” och beundrande blickar. Ja, det stämmer förstås inte alltid, detta scenario gäller kanske främst i hårdnackade filmer som osar av machokultur. De flesta människor är inte skrytmånsar över hur deras missöden har tillskansat dem vanprydande märken på kroppen. Vanprydande är måhända ett starkt ord, men det är så många faktiskt upplever sina ärr. Upplever man det så, är det skönt att veta att det går att göra någonting åt sina oönskade ärr.

 

 

Behandla ärren

Så, om man inte är en machofigur i en actionfilm – hur gör man om man vill behandla ett icke önskvärt ärr? Först och främst ska nämnas att det bästa är om man agerar så fort som möjligt. Ska man till exempel opereras bör man se till att kirurgen är bra på sin sak så att operationssåret sys snyggt. Sedan, när ärret väl är där, finns det exempelvis krämer att ta hjälp av. Dessa hjälper bättre ju tidigare man börjar med dem, så att ärret alltså behandlas under själva läkningen.

 

 

Metoder för ärrbehandling

En kräm för ärrbehandling som innehåller silikon skapar en mer gynnsam miljö för denna läkningsprocess. Ett ärr går inte att få bort helt och hållet, men man kan jämna ut och göra det plattare och inte lika synligt, vilket en silikonkräm kan hjälpa till med. Det kan även gå att behandla med laser eller fillers. Så om du tycker att ditt ärr är vanprydande, eller åtminstone bara vill jämna ut det och få det så fint som möjligt – var inte rädd för att ta hjälp! För ärrbehandling med kräm, laser eller fillers i Stockholm finns flera alternativ. Man kan börja med att kika in här: https://cicamed.se/.

Fler nyheter