När tiden har runnit ut så väntar begravningsbyrån

11 september 2020
Mikael Barani

Det är kampen som ger livet sitt värde. Eller håller du inte med? Om allt bara skulle serveras, utan någon sorts prestation bakom det, så skulle det till slut tappa sitt värde. Det är ju detta som gör till exempel sällskapsspel roliga: Att man faktiskt inte vet hur det ska sluta. Det är också detta som gör att vi dras till filmer och serier – de liksom maxar den där känslan av spänning och ovisshet.

Ett meningsfullt liv ger en meningsfull död

Samtidigt så är vi människor förtjusta i trygghet och förutsägbarhet. Det ligger liksom i våra gener efter att våra förfäder kämpade hårt för att leva från dag till dag. Det krävdes inte mycket för att saker och ting skulle gå fel och gjorde det det var döden alltid runt hörnet. Idag lever i vi ett liv som de som kom före oss nog aldrig hade kunnat föreställa sig. På både gott och ont.

För även om mänskligheten har åstadkommit fantastiska saker så som sjukvård, flygplan och mycket mer så har vi kanske också förlorat något i processen. Där våra förfäder hade ett klart syfte: Överlev och fortplanta dig, så har vi istället en luddigare känsla av vad meningen med livet är. Detta kan leda till att vi känner en vilsenhet i livet och kanske är det också förklaringen till, i varje fall delvis, bakom siffrorna gällande mental sjukdom.

Vi människor behöver helt enkelt meningsfulla utmaningar. För livet kommer att ta slut en dag och då kommer våra nära och kära att samlas på en begravningsbyrå dygnet runt. Frågan är vilket liv som vi vill leva fram tills denna stund.
Våga därför att utmana dig själv och göra några av de där sakerna som du vet att du borde göra men som du är rädd för. Vem vet, kanske kommer du att inse att livet har många fler nyanser än du trodde?

Fler nyheter