Skapa dina egna modulbyggen

23 december 2020
jonas olsson

Det smidiga med modulbyggen är att de kan byggas i lagom storlekar i fabrik och sedan snabbt och enkelt pusslas ihop på byggplatsen. Sammantaget gör det att det blir en snabbare och mer skyddad tillverkning eftersom man inte behöver stå ute i väder och vind under tillverkningen.

Inte heller behöver man utföra mycket av byggnationen på höga byggnadsställningar och liknande. Att man också bygger modulerna inomhus gör att de slipper bli påverkade av kyla, vind och väta, vilket gör att de behåller en bättre kvalitet som följer med framöver i byggnadens hållbarhet.

 

Pussla ihop huset

Fördelen med moduler är att det är som att lägga ett pussel. Modulerna brukar vara av samma mått, vilket gör att det går att sätta dem vid sidan om varandra eller ovanpå varandra och bygga den bredd och höjd man önskar. Det finns även olika funktioner som man kan använda sig av i alla delarna, eller så väljer man flera som sätts ihop till en större enhet.

Även om modulbyggnader ofta har syftet att användas för fler människor som i studentbostäder, flerfamiljshus, kontor, sjukhus, företag, skolor med mera, så finns det nu även fritidshus och villor som byggs på samma sätt. Man har helt enkelt upptäckt fördelen med att kunna färdigställa modulerna i fabrik, och att även kunna använda sig av samma material och mått till flera av husen.  

 

 

På kortare eller längre tid

De vanligaste modulbyggena som används är ändå de som hyrs för kortare, eller lite längre, användningstider. Som när en byggnad ska skapas men behovet redan finns, eller om en byggnad behöver saneras, renoveras eller tillföras ytterligare ytor av något slag. Med modulbyggnader går det alltid att ta isär dem och flytta dem när de inte längre behövs, även om de stått på plats i många år. Därför är också andrahandsmarknaden stor för företag och privatpersoner. 

Fler nyheter