Sover du bra?

14 februari 2020
Charlotte Kristiansson
Sover du bra?

Det är inte alla som alltid sover så bra. Det kan vara flera saker som spelar in. Det är viktigt att ha ett väl ventilerat sovrum. Sängen har också mycket att säga. Gå in i en butik som har ett stort urval av sängar och madrasser och fråga vad som passar bäst till dig.

 

Temperaturen

Det är bättre att ha det för kallt än för varmt i sovrummet generellt sett. Det kan vara en bra idé att låta ett fönster stå på glänt. Det är också sunt för inomhusklimatet och gör att det uppstår färre kvalster.

Ljuset

Se till att försöka hålla ditt sovrum så mörkt som möjligt. Ett par ordentliga mörkläggningsgardiner kan vara en bra idé att införskaffa. De större möbelkedjorna har ofta ett stort urval av sådana. Det kan också vara en bra idé att införskaffa ett par ordentliga persienner.

 

Sängen

Sängen ska passa dig och det kan också vara svårt att veta vad som fungerar. För vissa är det bäst med en mjuk madrass medans det för andra fungerar bättre med en hård. Det beror lite grann på hur ens kropp är utformad. En bra idé är att rådföra sig med en fysioterapeut eller en som är specialiserad på sängar. Det kan vara svårt att själv veta vad som passar en bäst.

 

Varva ner

Det är viktigt att försöka varva ner innan du går i säng. Ett sätt är att stänga av mobilen. Blått ljus kan få hjärnan allt för aktiverad och det vill man inte innan man går i säng. Heller inte för hög musik är speciellt klokt. Vad som däremot är klokt är att se om du kan meditera en stund innan läggdags. Meditation kan många gånger hjälpa till att få kroppen ner i varv. Det kan vara en väldigt bra idé att utöva detta om man har haft en hektisk dag.

Fler nyheter