Vad du behöver veta om att tömma dödsbo i Stockholm

20 september 2023
Maja Bergman Lindberg

Att förlora en partner är en smärtsam och ofta svår upplevelse. Att sedan behöva hantera deras tillhörigheter och avsluta deras livsaffärer kan vara överväldigande. En av de viktigaste sakerna att ta itu med är att tömma dödsboet. I Stockholm finns det flera alternativ att välja mellan när det gäller att ta bort möbler, kläder, personliga föremål och annat från dödsboet. Här är några tips att ta med i åtanke.

Använd ett professionellt tjänsteföretag

En av de bästa sakerna du kan göra när det gäller att tömma dödsbo i Stockholm är att anlita ett professionellt tjänsteföretag. Dessa företag har erfarenhet av att hantera dödsbo och kan hjälpa till med allt från att sortera till att ta bort möbler och andra föremål. De kan också hjälpa till med flyttning av tillhörigheter till nya platser. Innan du anlitar en tjänsteleverantör bör du göra lite forskning för att hitta den som passar bäst för dina behov. Se till att du väljer en pålitlig firma med en erfaren personal för en trygg och säker process.

tömma dödsbo stockholm

Skänk till välgörenhet

När du tömmer ett dödsbo i Stockholm kan det vara svårt att veta vad du ska göra med alla saker som samlats över tid. En bra idé kan vara att ge bort en del av tillhörigheterna till välgörenhet eller till personer som delar samma intressen som den avlidne hade. På så sätt kan de sakerna fortsätta att vara en del av någon annans liv. Det finns flera organisationer i Stockholm som tar emot alla möjliga tillhörigheter som kläder, möbler, böcker med mera. Genom att donera till dessa organisationer hjälper du till att stödja behövande personer samtidigt som du hjälper till att minska avfall.

Ta hjälp av vänner och familj

Tömning av dödsbo i Stockholm kan vara en stor uppgift, särskilt om du försöker göra det ensam. Genom att be om hjälp från vänner och familj kan hela processen bli mycket lättare. Förutom att få hjälp med att lyfta saker, kan vänner också hjälpa till med att ge råd om vad som bör sparas, vad som ska slängas och vad som kan säljas eller doneras. Glöm inte att ta hand om ditt eget mentala och känslomässiga välbefinnande när du hanterar dödsboet. Törna dig till stödjande personer eller till professionell hjälp om du eller din familj behöver det.

Sälj eller auktionera

Slutligen kan du också överväga att sälja eller auktionera av värdesaker och annat från dödsboet. Det kan ge dig möjligheten att få en extra inkomst samtidigt som du ser till att sakerna kommer till nytta. I Stockholm finns det flera företag som specialiserar sig på att sälja och auktionera av föremål från dödsbo. Du kan också använda dig av onlineplattformar för försäljning, som Blocket eller Tradera. Innan du säljer eller auktionerar, se till att sakerna är i gott skick, att du har korrekt klarering att sälja eller att du följer lagar vad gäller försäljning av exempelvis elektronik eller andra produkter. Genom att följa dessa steg och ta hjälp från professionella och vänner och familj, kan du göra processen att tömma dödsboet i Stockholm så smidig som möjligt. Tänk på att ta tid för dig själv och bearbeta din sorg parallellt.

Fler nyheter