Varför rotfyller man?

17 januari 2023
Staffan Ehrlin

editorial

Varför rotfyller man?

Har du plågsamma tandvärk? Har du ont i tänderna vid varje tugga och bett? Om så är fallet kan rotfyllning vara svaret på alla dina problem! Nej, det här kommer inte att bli ännu en av dessa tråkiga medicinska minutvideor. Rotfyllningsbehandling kan faktiskt vara en ganska rolig upplevelse där du får de resultat du behöver och får reda på vad exakt som händer i din mun – från en bekväm tandläkarstol! Så låt inte rädslan stoppa dig längre och låt oss tillsammans utforska vad rotfyllningsbehandlingar handlar om.

Rotfyllning är ett tandvårdsförfarande som behandlar en infektion i tandköttet i tanden. Pulpa innehåller blodkärl, nervvävnad och bindväv, och den kan bli infekterad på grund av djup karies eller trauma mot tanden. Vid rotbehandling rengörs först det skadade eller förfallna området innan det fylls med en lämplig material för att försegla rotkanalen. Målet med behandlingen är att rädda tanden och förhindra ytterligare infektion.

Akuttandvård odenplan

Rotkanalerna rensas

När du besöker en tandläkare för en rotfyllning kommer de att kontrollera dina tänder för tecken på karies eller skador. De kommer sedan att rekommendera en lämplig behandlingsplan och diskutera vad du kan förvänta dig under ingreppet. Vanligtvis används lokalbedövning för att bedöva området så att du inte känner någon smärta under behandlingen. Tandläkaren kommer sedan att använda ett specialverktyg för att ta bort den infekterade massan och rensa rotkanalen. Slutligen kan de placera en fyllning eller krona över tanden för att skydda den från ytterligare skador eller infektioner.

Rotfyllning kan hjälpa patienter med smärtsam tandvärk och kan också bidra till att förhindra ytterligare skador eller infektioner. Förfarandet kan vara lite obehagligt, men de långsiktiga fördelarna är värda det! Om du har några frågor om rotbehandling, se till att tala med din tandläkare så att de kan ge dig mer information. Jag skulle rekommendera Tandläkarmottagningen Ådén Jangenstål om du upplever problem, du hittar dem på: https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingar.

Fler nyheter