Vilka lånar ut pengar?

20 januari 2020
jonas olsson
Vilka lånar ut pengar?

Ibland kan man behöva låna pengar, men vilka är de som lånar ut? Idag finns det flera olika företag som lånar ut pengar. Det är banker, låneinstitut, andra slags företag och privatpersoner. Både banker och låneinstitut har utlåning som en stor del av deras affärsidé, även om båda även kan ha sparkonton, aktieportföljer och lönekonton. Även en del företag har börjat låna ut pengar. Med denna nya typ av företag menas företag som inte har utlåning, eller ens någon typ av monetär verksamhet som sitt ursprung eller primära produkt. Ikea har sitt ursprung i möbler, Norwegian är ett resebolag, Ica säljer matvaror och så vidare. Idag finns det även institut där privatpersoner kan låna ut pengar till andra privatpersoner i organiserad form.

 

Låna pengar på internet.

Det är idag enkelt att söka lån via internet. Många nyttjar de hemsidor som finns där man genom en ansökan kan söka lån hos ett flertal långivare, som Vipbanks.se till exempel. På det viset kommer det endast tas en kreditupplysning som sedan alla anslutna långivare kan titta på. Efter det beslutar de sig för om de vill låna ut pengar och i så fall till vilken ränta och återbetalningstid. Låntagaren kan sedan fundera över vilket förslag som passar bäst och enkelt tacka ja.

 

 

Vad ska man tänka på när man tar lån.

För att få ett lån krävs det att man uppfyller de krav som långivaren har. Dessutom är det lättare att få lån ju lägre kreditrating man har. Det som påverkar en kreditrating är hur många förfrågningar som man tagit den senaste tiden, hur mycket man tjänar, hur många andra lån man har och om man har betalningsanmärkningar. Men idag kan till och med de som har betalningsanmärkningar få lån eftersom en hel del långivare särskilt specialiserat sig på att ge lån till den målgruppen. 

Fler nyheter