Virussanering lika viktigt före som efter pandemin

08 februari 2022
jonas olsson

editorial

Det mesta som du har lärt dig om virus har du säkert lärt dig från Anders Tegnell, Johan Carlsson eller Björn Olsen. Eller någon av alla de andra viruspersonligheterna som återkommit i medierna under coronapandemin. Men faktum är ju att det funnits virus väldigt mycket tidigare än när världen drabbades av Covid-19. Och människor borde vara försiktiga oberoende av coronavirusets existens. Som sagt, det finns betydligt fler virus att stoppa.

Eller “stoppa” är möjligtvis fel ord. Minska smittspridning är kanske bättre. Ett vanligt sätt i vardagen att minska smittspridning på är genom att sanera efter virus på platser eller på föremål som varit i kontakt med sjuka människor. En vinterkräksjuk person som varit på toaletten ska kanske göra rent lite extra innan nästa person besöker den. Allt biter dock inte på virus. Det krävs speciella medel för att en virussanering ska kunna äga rum.

 

virussanering

 

Snåla inte med saneringen

Vissa situationer är såklart förenat med högre risker för smittspridning än andra. Som på sjukhus till exempel. Det är verkligen en samlingsplats för människor som potentiellt bär på virus. Risken att smitta både personal och andra patienter är uppenbarligen hög om man inte vidtar extra försiktighetsåtgärder. En sådan är såklart att virussanera där det behövs. Som till exempel på läkarens instrument som är i kontakt med sjuka, virusbärande patienter.

Virus har väldigt lätt att fästa sig på föremål. När nästa person då kommer i kontakt med föremålet i fråga hoppar viruset gärna över till den människan. Med med alkoholbaserade desinfektionsmedel kan du döda viruset där och då. Åtminstone på just det föremålet. 

Och den åtgärden kan i slutändan visa sig vara helt avgörande för om en person ska bli sjuk eller inte. I förlängningen kan det till och med handla om liv eller död. Så snåla för allt i världen inte med virussanering. Det är inte värt det.

Fler nyheter