Polerskivor får det att glänsa och passa

02 maj 2022
william eriksson

editorial

Polerskivor är ett brett begrepp som innefattar allt från den mjuka och fluffiga skiva som du använder för att polera lacken på bilen till diamanthårda brickor som ger hårda ytor dess glansiga finish. 

Många minns den klassiska scenen i Karate Kid när Daniel fick lära sig karate genom att polera en bil. “Wax on, wax off” blev en klassisk replik. Daniel var dock frustrerad över att behöva polera bilen när han ville lära sig karate. Än mer frustrerad hade han nog blivit om han haft kännedom om polerskivor. Hur snabbt hade han inte kunnat polera bilen fin med en polermaskin med polerskivor?

Polerskivor i det stora och det lilla

I alla sammanhang där en yta behöver slätas till använder man polerskivor. (Man får dock utgå från att denna moderna teknik inte tagit sig in i karatetävlingar så att man parerar varandras slag med polermaskin med polerskivor.) Dock återfinns det inom många industriella områden.

Polerskivor kan ha de flesta storlekar. När man ska ge den allra minsta beståndsdel en finish kan en oerhört liten robotarm ha en polermaskin med polerskiva på sig. När man å andra sidan ska polera skrovet på en nybyggd supertanker lär både utrustning och polerskivor vara betydligt större.

image

Polerskivor till vardags

Som lekman stöter du även på polerskivor när du jobbar med olika material. Du kan montera dem på borrmaskin, slipmaskin eller vinkelslip, och polera alla sorters material från metall och trä till sten och kakel. Antingen vill du att en yta ska bli fin och glänsande eller så vill du att en ojämn beståndsdel ska jämnas till så den passar.

Polerskivor är kanske något man sällan tänker på, men som har en stor betydelse inom industri, tillverkning och bygge. Givetvis vill man att de skivor man använder är av god kvalitet och är specialgjorda för sitt ändamål.

Fler nyheter